Tražilica

04090120
Danas
Ovaj tjedan
Ovaj mjesec
Ukupno posjeta
1224
11222
53708
4090120

Sveti Valentin je talijanski svećenik i mučenik iz 3. stoljeća. Njegov se blagdan od davnina slavi 14. veljače, a poznat je i kao blagdan zaljubljenih - Valentinovo.

Na latinskom Valentin znači zdrav, krepak te je zbog toga nebeski zaštitnik svih koji su mladi, žarka srca, razigranih osjećaja, u jednu riječ - zaljubljeni. Valentin pripada skupini svetaca koji naviještaju proljeće, novi život i zbog toga ljudi na njegov spomendan izmjenjuju čestitke i darove: žele si zdravlje, sreću, svako dobro.

U nekim mjestima sjeverne Hrvatske poznat je običaj na Valentinovo kada se djeci reklo da se na ovaj dan „ftičeki ženiju“ (ptice vjenčaju) i da su povodom toga ostavili svoje kolačiće po dvorištu. Kad pronađu svoje kolačiće, djeca se beskrajno vesele, a samom običaju još više doprinose vrapci koji ujutro veselo živkaju najavljujući proljeće.

U prošlosti je u nekim našim krajevima postojao još jedan običaj. Djeca su se na Valentinovo poslala van u dvorište po nove crvene čizmice, ali pod jednim uvjetom: morala su biti bosa. Djeca su povjeravala u priču i otišli bosa tražiti van crvene čizmice. Kad su se vratila unutra rekli su da nisu našli nikakve čizmice, ali da su pronašli slatkiše, jabuke i kolačiće. Ukućani su potom djeci objasnili da je zima ostavila traga na njihovim bosim nogama koje su izgledale kao crvene čizmice.

Valentinovo  je dan posvećen izražavanju ljubavi, ne samo voljenoj osobi već i prijateljima, roditeljima i djeci. U Hrvatskoj su momci iskazivali svoju ljubav prema djevojkama darivanjem licitara, a kakva su licitarska srca izradili učenici HN Emmenbrücke, možete vidjeti u galeriji! 

 

1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11