Tražilica

03323759
Danas
Ovaj tjedan
Ovaj mjesec
Ukupno posjeta
835
22940
58591
3323759

Pobjednici natječaja hrvatske škole Čitaj knjigu, osvoji tablet predstavljeni su u ranije objavljenim prilozima, a sada je vrijeme da upoznamo i sudionike natječaja koji su osvojili 2. i 3 mjesto. I oni su marljivo čitali nadajući se pobjedi, a nekima od njih pobjeda je izmakla za svega nekoliko stranica. Njihov trud i upornost nagrađen je knjigama kako bi i dalje nastavili s čitanjem.

U kategoriji za najmlađe učenike, onoj za 3. i 4. razred neizvjesna borba vodila se do zadnje stranice i zadnjeg mjeseca. U završnici je s 4785 pročitanih stranica (354 manje od prvoplasiranog) drugo mjesto zauzeo David Mamić, učenik 3. razreda HN Zürich Kappeli. Poraz nije lako podnio, po maminim riječima, jako se rasplakao, ali tako treba i biti kada se nešto radi sa srcem.

Kaže David da su mu se sve pročitane knjige svidjele, ali posebno izdvaja U lovu na tigrove i Winnetoua, knjigu u 3 sveska i gotovo 1000 stranica kojom je ušao u društvo brojnih drugih obožavatelja te kultne knjige Karla Maya.

Kao poticaj za daljnje čitanje dobio je još jednu knjigu sličnog statusa, Knjigu o džungli i priznanje koje će ga sjećati na vrijeme kada je postao „knjiški moljac“.

U istoj kategoriji treće mjesto osvojila je Lucija Justinić, učenica 4. razreda HN Nussbaumen s pročitanih 1739 stranica. Za treće mjesto Lucija je dobila knjigu Priče iz davnine naše najpoznatije književnice za djecu Ivane Brlić-Mažuranić. Tijekom natječaja Lucija je pročitala petnaestak knjiga. Čitala je uvijek kada je mogla (kod kuće, na putu, u autu), a najviše joj se svidjela knjiga Banditska bakica autora Davida Williamsa koju je dobila kao poklon za rođendan. Najviše voli čitati dječje romane, a drugim učenicima bi preporučila da pročitaju Gregov dnevnik i Skijaški dnevnik Pauline P. Lucija voli čitati i s čitanjem će nastaviti i nakon ovog natječaja. Misli da je čitanje važno jer iz knjiga možeš mnogo toga naučiti.

U kategoriji 5. i 6. razreda drugo mjesto osvojila je Ana Dovođa, učenica 6. razreda HN Menziken, dok je treće mjesto osvojila Karla Petrović, učenica 6. razreda iz Baglacha.

U kategoriji 7. i 8. razreda drugo mjesto osvojila je Doris Vučković, učenica 7. razreda u Uzwilu, a treća je bila Laura Lovrinović, učenica 8. razreda iz Menzikena.

Dvije učenice iz Menzikena (kanton Aargau) cijele su godine marljivo čitale i skupljale stranice: Ana Dovođa iz 6. razreda i Laura Lovrinović iz 8. razreda. Nakon završetka natječaja, Ana je osvojila drugo, a Laura treće mjesto. Ana je malo razočarana jer je priznala da joj je najveća motivacija za čitanje bila upravo glavna nagrada - tablet, a pogotovo zato što je cijele godine bila na vodećem mjestu sve do zadnjeg mjeseca kada joj je pobjeda izmakla za dvjestotinjak stranica. Obje kažu kako im je čitanje ipak bio veliki užitak i da će rado i dalje nastaviti čitati knjige na hrvatskom jeziku. Kao najbolje knjige istaknule su Filip, dječak bez imena i Moj tata spava s anđelima, a niti jedna im nije bila dosadna.

Doris Vučković je učenica 7. razreda u Uzwilu. Osvojila je 2. mjesto u kategoriji 7. i 8. razreda. Jako voli čitati, a najdraže su joj knjige o Harry Potteru koje je prvo pročitala na njemačkom, a za vrijeme čitalačkog natječaja i na hrvatskom jeziku. Najveći problem  s čitanjem imala je tijekom Uskrsnih blagdana kad je bila u Hrvatskoj. Javila se učiteljici sva u panici i pitala što da sad radi jer je pročitala sve knjige koje je uzela, a knjižnica se otvara tek za par dana. Može li još jednom pročitati iste knjige i hoće li joj se onda dvaput računati pročitane stranice. Jednom prilikom kad je učiteljica pitala kako ide čitanje i što trenutno čita, Doris je odgovorila da je zbog puno učenja uspjela pročitati samo tri stranice iz Glorije (ženski časopis za one koji ne prate žutu štampu J).

Karla Petrović je učenica 6. razreda iz Balgacha. Prilično se kasno uključila u natječaj, ali je onda ubacila u najbržu brzinu i stigla na cilj 3. u kategoriji 5. i 6. razreda. Obožava čitati knjige Sanje Pilić i ima cijelu kolekciju na polici u svojoj sobi. Učiteljica ju je pitala koja joj je najdraža, a ona je rekla da ne zna. Sljedeći sat je donijela punu torbu knjiga da pokaže koje su joj najdraže. Na povratku u Švicarsku, osim domaćih proizvoda iz Hrvatske, obavezno se u prtljazi nađe i nekoliko knjiga za Karlu. 

Iskrene čestitke svim nagrađenim učenicima s nadom da će nastaviti s čitanjem na hrvatskom jeziku i u budućnosti.

 

1
2
3
4
5
6
7
8
9
10