Jesen u Villars-sur-Glaneu

Mali učenici hrvatske nastave u Villars-sur-Glaneu

Mirela Prokeš, 26.10.2020.

Jesen je divno godišnje doba pa joj tako i u hrvatskoj nastavi posvećujemo posebnu pozornost. Ove godine u Villars-sur-Glaneu temu jeseni obrađivali smo tijekom nekoliko školskih sati.

Kada biste upitali male učenike hrvatske nastave u Villars-sur-Glaneu zašto vole jesen, nakon što bi opća graja i usklici utihnuli, a podignute ruke se spustile, doznali biste da je razloga mnogo: „Volim jesti jabuke!“, „A ja kestene!“ „Drago mi je što se ponovno mogu družiti s prijateljima u školi.“,„Volim ići u šetnju i igrati se lišćem, ali...baš i ne volim kišu!“

Jesen je odlično vrijeme i za proširivanje rječnika hrvatskog jezika kod učenika mlađih razreda pa smo tako ponovili sve one nezgodne jesenske riječi koje se teško i nespretno kotrljaju preko jezika, kao npr. kruška, vjeverica, šljiva, oblačno, čizme, lišće itd., a otpjevali smo i pokoju pjesmicu njoj u čast.

Kako ne bi sve ostalo na riječima, dio tog vremena posvetili smo izradi jednog stabla od papira čiju smo krošnju ukrasili darovima jeseni. Učenici su poster izradili potpuno samostalno – od početnog crtanja stabla, izrezivanja grančica, voća i životinja od kolaž-papira pa sve do lijepljenja suhog jesenskog lišća koje smo stvorili komadićima maramica u boji – kada su u pitanju mašta i stvaranje, djeci treba vrlo malo pomoći.

Uz zvuke hrvatskih dječjih pjesmica te ponavljanje riječi i činjenica vezanih uz jesen (najbolje učimo stvarajući), marljive ruke naših malih učenika izradile su jedno divno, raskošno stablo u metežu razigranih boja, lišća i skakutavih životinja – baš poput same jeseni. Postavili smo ga na zid učionice da nas u maglovite i tmurne dane podsjeća na onu zlatnu, sunčanu stranu jeseni.

Proces izrade i dovršeni poster pogledajte u galeriji slika.