Naši učitelji

Sara Marđetko

Učiteljica na nastavnim mjestima Aarau, Spreitenbach, Schaffhausen, Kreuzlingen i Frauenfeld

Zovem se Sara Marđetko i dolazim iz Zagreba.

Nakon završene zdravstvene škole pohađala sam školu za majstora maske te se tim poslom godinama bavila. 2017. godine magistrirala sam razrednu nastavu i hrvatski jezik, scensku i medijsku kulturu na Učiteljskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu. Od tada sam radila u razrednoj nastavi u nekoliko škola u Zagrebu.
Područje osobnog interesa mi je bio rad s darovitim učenicima te sam sudjelovala u brojnim projektima i predavanjima na tu temu. Također, zanima me i likovno programiranje te u nastavi često koristim likovni izričaj za što bolji pristup nastavnom sadržaju.
Završila sam program NTC sustav učenja dr.Ranka Rajovića te sam u Hrvatskoj radila kao voditeljica radionica i odgojno-rekreativnih kampova. Uz nastavu, već 5
godina radim u Maloj školi hrvatskog jezika i kulture u organizaciji Hrvatske
matice iseljenika kao voditeljica jezičnih radionica gdje sam se prvi put
susrela s učenjem hrvatskog jezika kao inog jezika te je rad u Hrvatskoj
nastavi u inozemstvu bio logičan slijed u profesionalnom smislu.

U Švicarskoj živim od 2020.godine, u  slobodno vrijeme bavim se čitanjem, pješačenjem i facepaintingom, a volim i putovati. Služim se engleskim i znakovnim jezikom, te učim njemački jezik.


Nevena Ćurković

Učiteljica u školama Regensdorf, Uster, Urdorf, Wohlen i Nussbaumen.

Moje ime je Nevena Ćurković i dolazim iz Splita. Završila sam opću gimnaziju u Splitu, a kasnije sam na Filozofskom fakultetu u Splitu diplomirala hrvatski i engleski jezik i književnost.


Od 2020. godine živim u Švicarskoj, a od školske godine 2021./2022. radim kao učiteljica hrvatske nastave u kantonima Zürich (Regensdorf, Uster i Urdorf)  i Aargau (Wohlen i Nussbaumen).


Andrea Tomašević

Učiteljica hrvatskog jezika i kulture u kantonu Ticino, u mjestima Giubiasco, Biasca, Mendrisio, Massagno i Ascona.

Zovem se Andrea Tomašević. Rođena sam 1991. godine u Dubrovniku gdje sam završila osnovnu i srednju školu. 2010. godine upisala sam Učiteljski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, smjer razredna nastava i engleski jezik. Osim engleskog jezika, aktivno se služim talijanskim i španjolskim jezikom. Tijekom apsolventske godine koristim Erasmus+ projekt te odlazim na Sveučilište u Padovu, gdje pišem diplomski rad. Nakon diplomiranja zaposlila sam se u jednoj zagrebačkoj osnovnoj školi kao učiteljica u produženom boravku. Surađivala sam s Ministarstvom znanosti i obrazovanja pri pisanju inovativnih metodičkih priprava Škole za život te sam vanjska suradnica izdavačke kuće Alfa. Svoj posao doživljavam kao poziv u kojemu je svaki dan drugačiji i veselim se svakom novom učeniku. U slobodno vrijeme volim putovati, trenirati ples i čitati.
Od veljače 2022. godine radim kao učiteljica hrvatskog jezika i kulture u kantonu Ticino, u mjestima Giubiasco, Biasca, Mendrisio, Massagno i Ascona. Planiram učenike kroz projekte i suradnju s obrazovnim ustanovama te aktivno učenje i poučavanje upoznati sa svim važnostima hrvatskog jezika i kulture.


Kristina Grbec

Učiteljica u školama Rothrist (Aargau), Bern (Bern), Langenthal (Bern), Münchenbuchsee (Bern), Thun (Bern).

Zovem se Kristina Grbec i dolazim iz Osijeka. Rođena sam 7. Prosinca 1993.godine. Magistrirala sam 2019. godine na Fakultetu za odgojne i obrazovne znanosti u Osijeku, a 2021. položila stručni ispit za učiteljicu razredne nastave. U Hrvatskoj sam godinu dana radila u redovnoj razrednoj nastavi, a godinu dana u produženom boravku.  U slobodno se vrijeme bavim sportom te volim boraviti u prirodi i putovati. Izvrsno govorim engleski jezik koji sam imala priliku usavršili radom u Sjedninjenim Američkim Državama tijekom studiranja, a njemački jezik govorim na zadovoljavajućoj razini.   


Švicarska je oduvijek bila država mojih snova i s ovim su se poslom moji snovi ostvarili. Nema ljepšeg od učenja hrvatskih mladih generacija i zajedničkog njegovanja hrvatske kulture u inozemstvu. 

Iznimna mi je čast biti dio hrvatske nastave ovdje u Švicarskoj.


Manuela Obad

Učiteljica u školama Rapperswill-Jona (St. Gallen), Opfikon (Zürich), Sargans (St. Gallen), Pfäffikon (Schwyz)

Zovem se Manuela Obad i dolazim iz okolice Zagreba. Završila sam jednopredmetni studij hrvatskoga jezika i književnosti nastavničkoga smjera (mag. educ. philol. croat.) pri Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu. Više od 8 godina radila sam kao učiteljica hrvatskoga jezika, a posljednje četiri zaposlena sam na puno neodređeno radno vrijeme u Osnovnoj školi „Stjepan Radić” u Božjakovini pokraj Dugog Sela. Uz nastavu hrvatskoga jezika, bila sam voditeljica dramske, novinarske i radijske skupine te mentorica školskog lista i nekoliko radijskih emisija predloženih za državnu smotru LiDraNO.

Uz zvanje učiteljice hrvatskog jezika i poučavanje hrvatskog jezika u domovini, Hrvati i hrvatska nastava u inozemstvu dio su mojeg profesionalnog rada. Tijekom 2018. i 2019. bila sam jedna od voditeljica međunarodne prosvjetne suradnje s Dvojezičnom školom u Bizonji u Mađarskoj, međunarodnog projekta prosvjetne suradnje Interkulturalnost – put prema boljem društvu s OŠ Bila u Vitezu u Bosni i Hercegovini te međunarodnog projekta interkulturalnog povezivanja kroz umjetnost Umjetnost bez granica s Hrvatskim nacionalnim vijećem Republike Srbije. Objavila sam stručni članak Tišina, snimamo u časopisu Zrno namijenjenom prosvjetnim djelatnicima zaposlenima u predškolskim ustanovama, osnovnim i srednjim školama te učeničkim domovima. U slobodno vrijeme i dalje se bavim jezikom kao lektorica četiriju knjiga iz edicije Odabrana poglavlja u fizioterapiji.

Hrvatska nastava u inozemstvu izazov je koji rado prihvaćam i radujem se svemu što dolazi.


Martina Kovačević Rakonić

Učiteljica u školama Horgen, Kappeli, Küsnacht, Bülach, Mettmenstetten i Friesenberg.

Moje ime je Martina Kovačević Rakonić i dolazim iz okolice Slavonskog Broda. U Slavonskom Brodu pohađala sam jezičnu gimnaziju, nakon čega sam na Filozofskom fakultetu u Osijeku pohađala nastavnički smjer diplomskog studija hrvatskog i engleskog jezika i književnosti.

Od 2020. godine živim u Luzernu, a od školske godine 2021./2022. radim kao učiteljica hrvatske nastave u kantonu Zürich, u mjestima Horgen, Kappeli, Küsnacht, Bülach, Mettmenstetten i Friesenberg.


Mija Rajič

Učiteljica u školama Oftringen, Basel - Brunnmatt, Basel - Wasgenring, Liestal i Rheinfelden

Zovem se Mija Rajič i dolazim iz Omiša, a od 2011. godine živim u Basellandu. Po završetku jezične gimnazije u Omišu, u Splitu sam završila dvopredmetni diplomski studij za profesoricu hrvatskog i talijanskog jezika i književnosti. Osim hrvatskog i talijanskog, odlično govorim engleski i njemački jezik. U slobodno vrijeme volim puno čitati, te kuhati, trčati i boraviti u prirodi.

U ovoj školskoj godini predajem u tri kantona: Aargau, Basel i Baselland, u školama: Oftringen, Basel-Brunnmatt, Basel-Wasgenring, Liestal i Rheinfelden, a osim toga izvršavam i dužnosti koordinatorice Hrvatske nastave u Švicarskoj. Također aktivno sudjelujem kao lektor u radu Upravnog odbora Udruge roditelja Hrvatske dopunske škole u Švicarskoj, s obzirom na to da sam i sama majka dvoje učenika Hrvatske dopunske škole. Hrvatska nastava u Švicarskoj za mene nije samo posao, već jedna neraskidiva veza s hrvatskim identitetom i hrvatskom kulturom, koje nastojim kroz nastavu prenijeti na naše učenike.


Mirela Prokeš

Učiteljica u Villars-sur-Glâne, Ženeva, Vevey, Naters te Yverdon-les-Bains.

Zovem se Mirela Prokeš i dolazim iz Orahovice. Rođena sam 12. lipnja 1990. Završila sam jezičnu gimnaziju u Našicama te diplomirala hrvatski i engleski jezik na Filozofskom fakultetu u Osijeku. Francuski jezik započela sam učiti tijekom fakulteta, a 2014. osvojila sam stipendiju Vlade Francuske Republike te priliku usavršavati jezik u CAVILAM-u, školi francuskog jezika u Vichyju. Predavala sam hrvatski i engleski jezik u osnovnim školama u Orahovici i Slavonskom Brodu, 2016. godine položila sam stručni ispit iz hrvatskog jezika te potom držala konverzacijske i poslovne tečajeve engleskog u Zagrebu.


Od školske godine 2019./2020. predajem hrvatski jezik i kulturu u nastavnim mjestima: Villars-sur-Glâne, Ženeva, Vevey, Naters te Yverdon-les-Bains.


Od 2016. bavim se i književnim prevođenjem s engleskog jezika te sam tako prevela 11 knjiga za nekoliko hrvatskih izdavača. U slobodno vrijeme volim putovati, slušati glazbu, čitati te boraviti u prirodi.


Marta Obad

Učiteljica u školama Zug, Menziken, Emmenbrücke Riffig, Emmenbrücke Meierhöfli, Luzern i Brunnen.

Zovem se Marta Obad i dolazim iz Posedarja pored Zadra.

Profesorica sam hrvatskoga jezika i književnosti.

Od školske godine 2019./2020. radim u nastavnim mjestima Zug, Menziken, Emmenbrücke Riffig, Emmenbrücke Meierhöfli i Luzern, a od školske godine 2020./2021. i u nastavnom mjestu Brunnen.

U Švicarskoj živim od 2014. godine sa svojom obitelji.

Zadovoljstvo mi je raditi s djecom hrvatskih iseljenika i nadam se kako ćemo i dalje uspješno otkrivati bogatstvo našega jezika, kulture, baštine i krajolika te na taj način produbiti ljubav prema domovini.